Japan Railways

Het spoorwegennet van Japan zit anders in elkaar dan in Nederland. De vrije markt heeft gezorgd voor een keur aan regionale spoorwegmaatschappijen, ieder met een eigen spoornet. Op sommige plaatsen liggen de sporen van de verschillende vervoerder vlak naast elkaar maar zelden sluiten ze op elkaar aan. Pas in recente jaren hebben spoorwegbedrijven die gebruik maken van dezelfde spoorbreedte elkaar opgezocht en hier en daar hun netwerken op elkaar aangesloten. Er is echter één uitzondering: Japan Railways.

Naast de vele regionale spoorwegen had de Japanse overheid een landelijk dekkend netwerk van spoorwegen. In 1906 kocht de overheid 17 private spoorwegen op en sloot de lijnen op elkaar aan. Gedurende de naoorlogse hervormingen werd in 1949 het staatsbedrijf Japanese National Railways, afgekort JNR, opgericht. Het landelijk dekkende netwerk van JNR telde bijna 20.000 kilometer spoorweg.

Japan Railways

Japan Railways logo
Het logo van Japan Railways. Ieder dochterbedrijf voert hetzelfde logo maar in een andere kleur.

Hoewel JNR een staatsbedrijf was, was het verantwoordelijk voor haar eigen financiën. Begin jaren ’80 ontstond de noodzaak om 83 onrendabele lokale lijnen te sluiten. Ondanks dat leed het bedrijf enorme verliezen. Op 1 april 1987 werd Japanese National Railways geprivatiseerd en opgesplitst in 6 regionale passagiers-takken en 1 nationale vracht-tak. Deze 7 bedrijven werden ondergebracht in een overkoepelende holding: de Japan Railways Group, kortweg JR.

De 6 regionale passagiers-takken van de Japan Railways Group zijn:

Iedere regionale vervoerder is verantwoordelijk voor de eigen dienstregeling en financiën, de kaartverkoop is echter centraal geregeld. Je kunt met één kaartje van Kyushu naar Hokkaido reizen. De netwerken sluiten naadloos op elkaar aan. In sommige gevallen moet je op de grens overstappen. Limited Express en Shinkansen treinen rijden vaak in een grensoverschrijdende dienstregeling.

Japan Rail Pass

Met de Japan Rail Pass kun je gebruik maken van alle 6 de regionale takken van Japan Railways. Wanneer je de Japan Rail Pass koopt bij een verkooppunt in Nederland ontvang je een voucher. Dat voucher wissel je na aankomst in op een station in een van de JR regio’s. Je kiest op het moment van inwisselen de ingangsdatum van de pas, maximaal 30 dagen in de toekomst. Vanaf de ingangsdatum reis je onbeperkt met vrijwel alle treinen van de 6 dochters van Japan Railways.