Japan Rail Pass kopen

Ben je bezig met het plannen van een reis naar Japan? En heb je van de Japan Rail Pass gehoord? Volg deze eenvoudige stappen voor het kopen van de juiste Japan Rail Pass.

 1. Bepaal je reisschema
 2. Kies de juiste Japan Rail Pass
 3. Vind de goedkoopste aanbieder
 4. Bestel een voucher
 5. Wissel het voucher in na aankomst in Japan

Bepaal je reisschema

Iedere reis begint met een plan. Maak een lijstje van de steden die je wilt bezoeken en de dingen die je wilt zien. Bekijk de reisgids op Ervaar Japan eens voor suggesties. Zet ook de reisafstand tussen de steden eens op een rijtje.

De Japan Rail Pass begint interessant te worden als je gemiddeld meer dan 100 kilometer per dag met de trein reist. Let op: het gaat om het gemiddelde.

Voorbeeld

Stel je begint je reis in Tokyo. Daar blijf je een paar dagen. Daarna reis je naar Hakone waar je twee nachten blijft. Van hieruit ga je door naar Kanazawa en dan door naar Kyoto. Na Kyoto wil je ook nog richting Hiroshima.

De Japan Rail Pass is pas interessant vanaf de dag dat je vanaf Hakone richting Kanazawa reist.

Kies de juiste Japan Rail Pass

Afhankelijk van het reisschema wat je in stap 1 uitgewerkt hebt kies je de geldigheidsduur van je Japan Rail Pass. Je kunt kiezen uit:

 • 7 dagen
 • 14 dagen
 • 21 dagen

In de praktijk blijkt dat de meeste reizigers de grootste afstanden afleggen in het midden van hun reis. Zoals je ook ziet in het voorbeeld hierboven is het pas na een paar dagen de moeite waard om gebruik te gaan maken van de Japan Rail Pass. Datzelfde geldt voor het einde van de meeste reisschema’s.

Met die kennis geldt de volgende aanbeveling:

 • Voor een reis van 2 weken heb je voldoende aan de 7-daagde pas
 • Voor een reis van 3 weken is de 14-daagde pas voldoende
 • Ga je 4 weken of langer op reis dan is de 21-daagde pas de beste keuze

Voor de reizen die je buiten de gebruiksperiode van de Japan Rail Pass maakt geldt vaak dat het goedkoper is om losse kaartjes te kopen dan om voor een week extra onbeperkt reizen te betalen.

Vind de goedkoopste aanbieder

De Japan Rail Pass is een product van Japan Railways en wordt verkocht via herverkopers. Je kunt de pas niet rechtstreeks kopen bij JR en bent dus afhankelijk van de herverkoper. De ene herverkoper legt een grotere winstmarge op de verkoop van de pas dan de andere. Het kan je dus euro’s schelen om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Dat hoef je niet zelf te doen. Ons systeem bekijkt dagelijks de prijzen van de verschillende aanbieders die de Japan Rail Pass verkopen in Nederland en België.

Bestel een voucher

Via een herverkoper koop je niet direct de Japan Rail Pass zelf. Je koopt een voucher dat je na aankomst in Japan kunt inwisselen op de grotere treinstations.

Nadat je het voucher online besteld hebt stuurt de herverkoper het per aangetekende post naar je huisadres. Zorg dat je het voucher bewaart samen met je paspoort, want het is bijna net zo belangrijk. Raak je het voucher kwijt, dan heb je namelijk pech. Het voucher kan niet opnieuw uitgegeven worden.

Wissel het voucher in

Na aankomst in Japan wissel je het voucher in op een van de grotere treinstations. De belangrijkste inwisselkantoren vind je hier.

Behalve het voucher heb je ook je paspoort nodig met je toeristenvisum. Dit wordt in je paspoort geplakt als je Japan binnen komt en hoef je niet van tevoren aan te vragen. Heb je een werkvisum of een studentenvisum dan kun je geen gebruik maken van de Japan Rail Pass!

Op het moment van inwisselen bepaal je ook de ingangsdatum. Je kunt de pas direct in laten gaan, maar je kunt ook al een paar dagen voor je eerste treinreis het voucher inwisselen. Let wel op dat de geldigheidsduur van de pas gaat tellen op de ingangsdatum.

Met de Japan Rail Pass kun je vervolgens stoelreserveringen maken voor de lange afstandstreinen die tussen de grote steden rijden.